Project 010 Craftbox

Project 010 Craftbox

09 februari, 2021

Het jaar 2020 was in alle opzichten een jaar waarin alles anders was. De Horeca moest (en is nog steeds, helaas) noodgedwongen een groot deel van het jaar dicht vanwege Corona en dit had grote gevolgen. Niet alleen voor de horeca zelf maar onder andere ook voor de Nederlandse microbrouwers. 

Veel van deze microbrouwers zijn voor een groot deel afhankelijk van het volume wat ze qua speciaalbier in de horeca verkopen. In de horeca verkopen ze veruit hun grootste volume speciaalbier en kunnen ze tegelijkertijd aan hun merk bouwen. Bij sommige brouwers wordt het volumeverlies door de horeca sluiting voor een deel opgevangen door de toegenomen verkopen in de Retail en online via webshops, alleen is dit zeker niet bij alle brouwers het geval. 

Toen ik, Joris Zwamborn, in augustus bezig was met het bezoeken van verschillende brouwers in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Den Haag kwam ik al snel op het idee om een project uit te gaan voeren in samenwerking met deze lokale brouwers. Met mijn achtergrond en netwerk in de bierwereld ben ik begonnen met Localcraftbeer; een platform waarop enkel met Nederlandse microbrouwerijen wordt gewerkt. Een bierbox met lokale brouwers uit mijn eigen stad was dus een ideaal begin project!

In Rotterdam hebben de lokale brouwers aan het begin van het Corona jaar in april 2020 al een vergelijkbare actie gedaan. De zogenaamde Rotterdam-survival-box. Deze bleek een groot succes. Het idee was dan ook om in samenwerking met de vier grootste en meest toonaangevende brouwerijen (Brouwerij Noordt, Kaapse Brouwers, Vet & Lazy en ROTT. Brouwers) een eindejaarsbox te lanceren. Al snel was het idee van de 010 Craftbox ontstaan. 

Na een aantal keer bij elkaar te zijn gekomen kreeg het hele project vorm en werden uiteindelijk in november de verpakkingen besteld. Precies op 1 december kwamen ze binnen en konden we gaan beginnen met de verkoop van de 010 Craftbox. Naast via de webshop, is besloten ook de 010 Craftbox via lokale slijters en horeca te verkopen. Op deze manier werd ook de lokale Retail en horeca ondernemers ondersteund. 

Gelijk vanaf het begin viel de 010 Craftbox goed in de smaak. Via de webshop en 13 overige verkooppunten gingen de boxen als warme broodjes over de toonbank. Vele mensen hebben de 010 Craftbox als bierpakket cadeau gegeven aan hun familie, geliefden of collega's. Ook bij bedrijven viel de 010 Craftbox erg in de smaak als kerstpakket, relatiegeschenk of als borrelpakket voor de werknemers die in grote getale thuis werken. 

Gezien het mooie product en het goede verhaal achter dit initiatief werd het ook opgepikt door verschillende lokale en nationale media. Zie hieronder een aantal voorbeelden: 

Entree Magazine: https://www.entreemagazine.nl/craftbox-rotterdamse-brouwerijen
Bierista: https://www.bierista.nl/actueel/rotterdamse-brouwers-lanceren-lokale-bierbox 
De Havenloods: https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/1031731/brouwers-lanceren-010-bierbox-en-wij-mogen-er-n-weggeven-leze
Indebuurt Rotterdam: https://indebuurt.nl/rotterdam/nieuws/rotterdamse-brouwers-lanceren-010-craftbox-met-de-favoriete-lokale-bieren~155373/

Inmiddels is het 2021 en is besloten om de goede samenwerking tussen de Rotterdamse brouwers een vervolg te geven. We hebben op 13 januari een Collab bier (010 All Star Collab) gebrouwen, deze wordt eind februari afgevuld en zal via verschillende geselecteerde slijters verkocht gaan worden. Ook zal er een 010 voorjaarsbox gelanceerd worden in maart, hierin zit uiteraard ook de 010 All Star Collab bier. Meer hierover binnenkort!

Nieuwsgierig naar alle mooie projecten die eraan komen? Hou onze pagina en social media kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven!

IG: Localcraftbeer_nl
Facebook: LocalCraftbeer

010 Craftbox bestellen? Dit kan via: 
https://www.localcraftbeer.nl/collections/rotterdam-brewers-box

 

Laat een bericht achter